• Home
  • O nama
  • Brendovi
    • Mlekara Homolje
    • Capone
  • Vesti i priče
  • Karijera
  • Kontakt
EN

Mozzarella & vino – Savršen duet za sva čula

Datum objave:

19.03.2025

Kategorija:

Capone

Podeli ovu priču

U kulinarstvu, kao i u umetnosti, harmonija ukusa može da uzdigne svako iskustvo na viši nivo.

Kada govorimo o mozzarelli, jednom od najsvestranijih sireva, prirodno se nameće pitanje – koje vino je njen idealan par?

Prava kombinacija ističe kremastu teksturu i bogatstvo finih, mlečnih nota i donosi potpuno novo gastronomsko uživanje.

 

Sveža mozzarella – blistavi partner lakih belih vina

Mozzarella u svom najčistijem obliku, meka, sočna i osvežavajuća, zahteva vino koje će pratiti njen delikatan karakter. Sauvignon Blanc sa svojim citrusnim i herbalnim tonovima ili Prosecco, lagan i osvežavajuć, donose savršeni balans – ne preuzimaju glavnu reč, već ističu nežnost mozzarelle i dodaju joj sloj osveženja.

 

Dimljena mozzarella – hrabri susret sa crvenim vinima

Dimljena mozzarella, sa svojim bogatijim, punijim aromama, traži vino koje može da parira njenom intenzitetu. Klasičan izbor bio bi Chianti, sa voćnim i začinskim notama koje dopunjuju dimljene nijanse sira. Merlot, sa svojim mekim taninima i suptilnim voćnim tonovima, takođe se odlično uklapa i daje zaokruženo, glatko iskustvo na nepcima.

 

Mozzarella u salatama – razigrana svežina rosé vina

Kada je mozzarella deo Caprese salate, sa zrelim paradajzom i svežim bosiljkom, potrebno vam je vino koje će osvežiti i spojiti sve ukuse. Rosé vina, sa svojim voćnim, cvetnim tonovima, donose pravu ravnotežu – dovoljno suptilna da ne nadvladaju mozzarellu, ali dovoljno vibrantna da ožive svaki zalogaj.

 

Kako servirati i uživati?

Kada spojite mozzarellu i vino, ključ je u temperaturi – sveža mozzarella i Prosecco treba da budu dobro ohlađeni, dok dimljena mozzarella i crvena vina zahtevaju blago nižu sobnu temperaturu kako bi se arome potpuno razvile. Poslužite mozzarellu sa domaćim hlebom, maslinovim uljem i začinima, i prepustite se ovom raskošnom doživljaju.

 

A šta kada se ukusi savršeno spoje?

E, tada dobijamo umetnost.

Mozzarella i vino su priča, trenutak uživanja, prilika za istraživanje i eksperimentisanje. Sa pravom kombinacijom, svaki obrok postaje iskustvo za pamćenje. Uz Capone mozzarellu i pažljivo odabrano vino, svaki zalogaj je slavlje života.

OSTALE PRIČE

Italija na tvom stolu za samo 30 minuta

Nema panike – gosti stižu za pola sata, a frižider nije baš pun?

pročitaj više...

Tajna italijanskog uživanja – Mozzarela i mediteranski ukusi

Italijanska kuhinja – topla, bogata, jednostavna, ali istovremeno sofisticirana.

pročitaj više...

Doživi Homolje

Žmuriš. Čuješ zvrjanje insekata. Mirišeš lekovito i medonosno bilje u nedogled. Osećaš puls života kako bije celim telom i nošen vetrom kruži posvuda i vraća se kao eho zdravlja. Gde si, znaš li?

pročitaj više...
Ekofil d.o.o.
ul. Prva Sutjeska 19c
11210 Beograd, Srbija
tel. +381 11 339 33 44
email office@ekofil.co.rs
Social Media
  • Home
  • O nama
  • Brendovi
  • Vesti i priče
  • Karijera
  • Kontakt
  • Politika privatnosti
Copyright © 2025 • Ekofil d.o.o.